Weg met de ‘aanwijsplek’!

Gepubliceerd op www.sportenstrategie.nl, Facebook, Twitter etc.

Het was een prachttoernooi, de KPN NK afstanden in Heerenveen. Thialf zat drie dagen lang bomvol. Er was volop sensatie. Vreugde en verdriet vochten om de aandacht. Het was pure reclame voor het schaatsen. Er waren erkende kampioenen als Thomas Krol, Esmée Visser, Patrick Roest en Jorrit Bergsma. Maar we zagen ook de spectaculaire opkomst van Jutta Leerdam. Ook kregen de fans mee dat Sven Kramer, Ireen Wüst en Jorien ter Mors (allen dertigers) het steeds moeilijker krijgen. De nieuwe generatie slaat keihard op de deur.

So far so good. De kampioenen kregen veel aandacht. Totdat op zondag Kjeld Nuis de hal binnenkwam voor een ceremoniële gebeurtenis: het slaan van een herdenkingsmunt van schaatslegende Jaap Eden. Het was zo gepland, maar het kwam wel erg slecht uit, zeker voor de schaatsers die zich drie dagen uit de naad hadden gereden. Ineens ging het niet meer over hen. De media hadden alleen nog maar oog voor de tweevoudige olympisch kampioen: mag hij naar de WK afstanden of niet?

Gespot op het ijs

Ruim een week voor de NK had Nuis zich wegens griep afgemeld. Maar een paar dagen later werd hij alweer gespot op het ijs. De vraag die rondzong was: had hij niet gewoon mee moeten doen om zijn WK-plek af te dwingen? Of was hij misschien bang dat hij nog niet voldoende op krachten was? Dan voor de zekerheid maar liever afzeggen. Terzijde: Nuis is een beruchte ‘afzegger’, aldus een Google-onderzoekje. Maar als hij echt ziek was en vijf kilo afgevallen, wat ik ergens las, dan is zijn gedrag wel logisch.

Aangezien hij zich niet via de NK had gekwalificeerd, was zijn lot in handen van een comité van drie deskundigen. Wat verwacht werd gebeurde ook: Nuis is van de partij op de WK afstanden in Salt Lake City. Voor de gedupeerden Dai Dai Ntab (derde op de 1000 meter) en Koen Verweij (derde op de 1500) was dat een hard gelag. De toegezegde deelname aan de EK was voor hen niet meer dan een doekje voor het bloeden.

Bewijzen

Er was veel commentaar op de situatie. De alom aanwezige oud-topper Erben Wennemars was niet de enige die van mening was dat de KNSB “gewoon van tevoren had moeten zeggen: Nuis gaat naar de WK afstanden”. Ntab en Verweij en hun ploegen waren het daar volstrekt mee oneens. Ntab eiste luid en duidelijk zijn plek op. Tegen dagblad Trouw: “Als iemand dat mag zeggen, ben ik het.” Hij doelde hierbij op een eerder olympisch kwalificatietoernooi waarin hij als gevolg van twee valse starts gediskwalificeerd werd. Ntab daarover: “Kreeg ik toen een aanwijsplek? Nee toch?”
En hoewel Koen Verweij eveneens een eigen belang heeft, vind ik dat zijn oplossing de beste en meest eerlijke is: een skate-off tussen Nuis en Ntab en Nuis vs. Verweij. “Laat Kjeld maar gewoon bewijzen dat hij sneller is dan ik”, stelde Verweij.

En je kunt hem geen ongelijk geven. Er is nog voldoende tijd voor zo’n skate-off. Het valt niet uit te sluiten dat Nuis er best een beetje bang voor is. Laten we niet vergeten dat hij op de WK afstanden van 2019 op zijn favoriete nummers niet verder kwam dan één bronzen medaille, op de 1000 meter. Tijdens dat toernooi gingen de gouden plakken naar Kai Verbij (1000) en Thomas Krol (1500).

Skate-off

Het aanwijzen van sporters leidt vrijwel altijd tot boosheid en chagrijn. De skate-off is een eerlijke en sportieve oplossing. Ntab en Verweij, die zich uit de naad hebben geschaatst om een medaille te winnen, worden nu in de kou gezet. Vrijwel alle schaatsers van topniveau zijn van de partij op de NK, ook als ze zich niet volledig fit voelen, zoals bijvoorbeeld Jorien ter Mors. Voor het beruchte reglement 1.9 is er wat mij betreft maar één plek: de prullenmand.

What do you want to do ?

New mail