15 maart 2022

Door: Ted van der Meer

Schaatsbond KNSB heeft er sinds zaterdag twee ereleden bij: Ireen Wüst en Sven Kramer. Ik durf hen wel als de grootste schaatsers uit de vaderlandse geschiedenis te kwalificeren. Hun afscheidsfeest in het overvolle Thialf-stadion was ongekend. Alles was uit de kast gehaald om het duo in het zonnetje te zetten. Ze waren niet alleen toppers die bakken vol gouden plakken en wereldtitels hadden veroverd. Ze hebben zich dankzij hun prestaties en persoonlijke optredens genesteld in de harten van miljoenen landgenoten.

Als zelfs de koning en de kroonprinses langskomen, dan weet je dat er sprake is van een bijzondere gelegenheid. Er waren meerdere bekende sprekers: Louis van Gaal, Ard Schenk, Humberto Tan en Dolf Jansen. En in een uitstekende akoestiek (bijzonder voor zo’n grote hal) traden de musici Stef Bos, Dinand Woesthoff, Jan Smit en Claudia de Breij op. De laatste zorgde voor emotie. Claudia had een lied voor Ireen geschreven: ‘Door de wind’. En prachtig waren de teksten van bekende toppers uit de schaatswereld die Ireen en Sven veel succes wensten met hun toekomstig leven.

De overeenkomsten
Het tweetal verdiende dit feest. Hun carrière was meer dan bijzonder geweest. Om te beginnen waren er de overeenkomsten. Beiden werden geboren in 1986; Ireen op 1 april, Sven 22 dagen later. In 2005 werden ze tegelijk jeugdwereldkampioen. En toen wisten enkele deskundigen die er destijds bij waren: dit worden sterren.
Na 2005 hebben ze een duizelingwekkende lijst van topprestaties opgebouwd. Zij waren ruim zestien jaar de iconen van de vaderlandse schaatswereld. Ze waren goed voor een enorme reeks wereldtitels en zes gouden olympische medailles voor Ireen en vier voor Sven. Dat hadden er natuurlijk vijf moeten zijn, maar ja, die ‘verkeerde afslag’ op de 10 km in Calgary hè…

Media en geld
Nederland is hèt schaatsland van de wereld. De media hebben altijd veel aandacht gehad voor de schaatssport. Krant, radio en televisie volgden alles. Daar kwam later online bij. Een grote sport betekent vrijwel automatisch: veel sponsors. De schaatsers opereren in gesponsorde ploegen. Kramer is al jaren de bestbetaalde schaatser ter wereld. Volgens de website manly.nl verdiende hij jaarlijks 1,3 miljoen euro bij het team van Jumbo-Visma. Daarnaast had hij meerdere sponsorsdeals, die hem vele tonnen zouden hebben opgeleverd. En dit nog los van het prijzengeld tijdens de World Cupwedstrijden. Sven, eigenaar van meerdere panden, zou een vermogen hebben van 15-20 miljoen euro.
Ook Wüst heeft goed geboerd, maar ze was wel minder commercieel dan Kramer. In haar TVM-periode streek ze vier tot vijf ton per jaar op. Daarna werd het minder. De Volkskrant berekende dat ze in 2018 ongeveer 200.000 euro verdiende. Haar vermogen werd recentelijk geschat op 2,2 miljoen.

Emotie vs. nuchterheid
De twee namen zaterdag op een verschillende manier afscheid. De speech van Ireen Wüst was, als verwacht, emotioneel. Sven Kramer, redelijk nuchter: “Het heeft elke verwachting overtroffen vandaag. Daar ben ik mijn team, mijn sponsoren en vooral Thialf dankbaar voor. En als laatste, en niet onbelangrijk: dat wij dit kunnen doen in vrijheid en democratie, daar moeten wij zeker blij mee zijn.”

En zo is het. Ireen en Sven zijn dan wel gestopt met schaatsen, deze sterrenstatus kan hen niet meer worden ontnomen. Maar dan met de nodige Hollandse nuchterheid, ik heb er alle vertrouwen in dat ze blijven schitteren aan het schaatsfirmament!

Wil je meer lezen?

Bekijk deze publicaties