Koningin Juliana-Beeld

“De herinnering aan Koningin Juliana vasthouden”

In 2006 werd gestart met de publieksactie ‘Een beeld van Koningin Juliana’. Vooral in de media van Gooi- en Eemland werd er veel aandacht aan geschonken. Nadat er voldoende geld was opgehaald, kon de Baarnse beeldhouwster Nieneke Lamme haar reeds begonnen project voltooien.

 

Het resulteerde in een bronzen beeld van 55 cm van Juliana in een herkenbare pose: haar in de plooi, tasje over de linkerarm, zwaaiend met de rechterarm. Zoals het publiek haar kende van de defile’s op Paleis Soestdijk.

Voor Nieneke Lamme ging het erom dat Juliana zou worden afgebeeld als een zeer menselijke vrouw: “Juliana was van ons allemaal. Ik heb altijd een warm gevoel bij haar gehad. Omdat ze op onze moeders van vroeger leek waarschijnlijk.”

De bedoelingen van de kunstenares resulteerden in een prachtig kunstwerk. Twee bronzen kopieën werden op 14 april 2008 in Eethuys-Café De Generaal in Baarn onthuld door de Baarnse burgemeester Jan de Groot en wethouder Cultuur Teun Middelkoop van Soest. De beelden werden aan de twee gemeenten geschonken, omdat Paleis Soestdijk – weliswaar behorend bij de gemeente Baarn – feitelijk tussen de beide plaatsen in staat.

De feestelijke onthulling vond plaats onder grote belangstelling van de media. Zo waren er reportages in alle NOS Journaals van die avond. De verslaggever plaatste de onthulling in een historisch perspectief. Ook RTL Boulevard besteedde er op een sympathieke manier aandacht aan, evenals vrijwel alle regionale omroepen die het materiaal ontvingen van TV Utrecht. De dag erna prijkten de beelden prominent op de voorpagina van De Telegraaf, de Gooi- en Eemlander en natuurlijk in de Baarnsche en de Soester Courant. Vrijwel alle Nederlandse dag- en nieuwsbladen hadden ruimte vrijgemaakt voor de ‘bronzen Juliana’. Zie ook IN DE MEDIA.

Voor Ted van der Meer, die de actie in goede banen leidde, gold dat hij de herinnering aan Juliana wilde vasthouden: “Toen ik jong was kwam ik de koningin wel eens tegen. Ik heb haar een keer helpen oversteken in Soest, toen de bewaking even niet oplette. Mijn zoon, die op de middelbare school zat, werkte een paar uur in een winkel en hij assisteerde Juliana bij het uitzoeken van een cadeau voor haar kleinkinderen. Zó kenden wij Juliana in Baarn en Soest. Gewoon een ontzettend aardige vrouw. Toen ik van het idee hoorde om een beeld van Juliana te maken, was ik meteen enthousiast.”

Het beeld werd ontworpen in het atelier van Nieneke Lamme in Baarn. Het werd via een uiterst zorgvuldig proces gegoten bij Bronsgieterij Stijlaart in Tiel.