KONINGIN JULIANA
(Den Haag, 30-4-1909 / Baarn 20-3-2004)
‘DE HERINNERING AAN JULIANA VASTHOUDEN’
In 2006 werd gestart met de publieksactie ‘Een beeld van Koningin Juliana’. Vooral in de media van Gooi- en Eemland (in het bijzonder Baarnsche Courant en Soester Courant) werd er veel aandacht aan geschonken.
Nadat er voldoende geld was opgehaald, kon de Baarnse beeldhouwer Nieneke Lamme haar reeds begonnen project voltooien.
Het beeld werd ontworpen in Nieneke’s atelier in Baarn. Het resulteerde in een bronzen beeld van 55 cm hoog, via een uiterst zorgvuldig proces gegoten bij Bronsgieterij Stijlaart in Tiel.
Het was de koningin van weleer in een herkenbare pose: haar in de plooi, tasje over de linkerarm, zwaaiend met de rechterarm. Zoals het publiek haar kende van de defilé’s op Paleis Soestdijk. Nieneke: “Juliana was van ons allemaal. Ik heb altijd een warm gevoel bij haar gehad. Omdat ze op onze moeders van vroeger leek waarschijnlijk.”
De bedoelingen van de kunstenares resulteerden in een prachtig kunstwerk. Twee bronzen kopieën werden op 14 april 2008 in Eethuys-Café De Generaal in Baarn onthuld door de Baarnse burgemeester Jan de Groot en wethouder Cultuur Teun Middelkoop van Soest. De beelden werden aan de twee gemeenten geschonken, omdat Paleis Soestdijk – weliswaar behorend bij de gemeente Baarn – feitelijk tussen de beide gemeenten in staat.
De feestelijke onthulling vond onder grote belangstelling van de media. plaats Zo waren er reportages in alle NOS Journaals van die avond. De verslaggever plaatste de onthulling in een historisch perspectief. Ook RTL Boulevard besteedde er op een sympathieke manier aandacht aan, evenals vrijwel alle regionale omroepen die het materiaal ontvingen van TV Utrecht. De dag erna prijkten de beelden prominent op de voorpagina van De Telegraaf, de Gooi- en Eemlander en natuurlijk in de Baarnsche en de Soester Courant. Vrijwel alle Nederlandse dag- en nieuwsbladen hadden ruimte vrijgemaakt voor de ‘bronzen Juliana’.
Ook voor Ted van der Meer, die de actie in goede banen leidde, gold dat hij de herinnering aan Juliana wilde vasthouden. Het allereerste beeld van Juliana is nog altijd in bezit van de initiatiefnemer. Het tweede beeld heeft een plekje gevonden in het gemeentehuis van Soest, het derde staat in Baarn.
Foto: Rien Hokken