februari 22, 2022

Door: Ted van der Meer

De Nederlandse afvaardiging heeft het uitstekend gedaan tijdens de Olympische Winterspelen in China. TeamNL, zoals het project heet voor zowel de Zomer- als de Winterspelen, vergaarde zeventien medailles: acht gouden, vijf zilveren en vier bronzen plakken. Daarmee eindigde ons land op plaats zes. Zestien ‘plakken’ werden binnengehengeld via het schaatsen, langebaan en shorttrack. De uitzondering was Kimberley Bos; zij werd derde op het onderdeel skeleton (plat gezegd: ‘op je buik sleetje glijden naar beneden’).

Als klein land vielen we op. Van de 91 deelnemende landen waren er slechts 29 die één of meer medailles wonnen. De grote winnaar was Noorwegen met 37 medailles. Het Scandinavische land met slechts 5,3 miljoen inwoners troefde daarmee Duitsland (80 miljoen) en China (1,4 miljard!) af. Onderaan bungelt het grote Polen (38 miljoen) met slechts éénmaal brons. Het is duidelijk: er bestaat geen relatie tussen het aantal inwoners en olympisch succes. Sneeuw en ijs, daar gaat het om.

Commerciële teams
Nederland leverde opnieuw een topprestatie, vooral dankzij de samenwerking binnen de commerciële teams. De onderlinge concurrentie is moordend – en daardoor gaat het niveau omhoog. Dat heeft voor al die medailles gezorgd. De resultaten kennen we. Irene Schouten (drie gouden en één bronzen medaille) en shorttracker Suzanne Schulting (vier medailles, waarvan tweemaal goud) waren het succesvolste. En daarnaast Ireen Wüst, die tijdens vijf olympische deelnames elke keer tenminste één medaille won. Op haar top stopt de 35-jarige ermee.

Samenwerking was er binnen de ploegen. Maar dat element ontbrak bij de ‘team pursuit’ ofwel de achtervolging. De vrouwen haalden nog net brons, maar de mannen slaagden daar niet in. Een puntje van belang voor 2026!

NOS en Eurosport in topvorm
Het waren hoe dan ook heerlijke Spelen, met een groot compliment voor de NOS maar tevens voor Eurosport. Meestal zat ik ’s morgens aan de beeldbuis live te kijken, maar tweemaal kwam ik terecht bij Eurosport. Als oud-commentator bij beide omroepen heb ik genoten van mijn opvolgers: ze waren steengoed!

Flynth en accon■avm samen verder
Even terug naar ‘samenwerking’. Afgelopen weekend las ik de berichten over het samengaan van onze accountant accon■avm met concurrent Flynth. Beide bestuursvoorzitters, Theo de Vries ( accon■avm ) en Bas Hidding (Flynth), konden – met instemming van beide ondernemingsraden – aankondigen dat de overname een feit is onder voorbehoud van een aantal voorwaarden.

Het Financieele Dagblad meldde zaterdag: “Na de overname ontstaat een accountants- en advieskantoor met ruim 2400 medewerkers en een omzet van circa 220 miljoen. De combinatie heeft tienduizenden klanten.” Flynth was al het zesde kantoor in het rijtje van Top-10 accountantsorganisaties en door het samengaan met accon■avm wordt die positie nog eens stevig bevestigd. Als klant van  accon■avm heb ik hier een goed gevoel over: Deze krachtenbundeling leidt tot een sterker bedrijf, een win-winsituatie dus. Want of je nu een olympische medaille behaalt of ondernemers terzijde staat met raad en daad: Samen sta je sterker! 

  • Deze column werd gepubliceerd op 22-2-2022. Hij kwam tot stand dankzij de steun van Accon avm. De schrijver is in zijn TED Talk’s geheel onafhankelijk.
    Alle columns zijn op meerdere platforms te lezen, o.a. op de website van Accon avm – dat ruim 7.500 vaste volgers heeft -, Linkedin, Facebook, Twitter, Instagram en tedvandermeer.nl.

Reageren: ted@epte.nl

Wil je meer lezen?

Bekijk deze publicaties