januari 19, 2022

Door: Ted van der Meer

Vrijdagavond kwam het kabinet met – deels – goed nieuws. Er komen versoepelingen en niet zo weinig ook, was de teneur. Winkels gaan weer open, er mag weer gesport worden, kappers mogen weer knippen en sekswerkers mogen hun ding weer doen.
Maar meerdere sectoren, die het evengoed of beter zouden kunnen doen, worden min of meer genegeerd. En dus mag er een groot vraagteken worden geplaatst bij de beslissingen die tijdens de persconferentie van het kabinet werden aangekondigd.

Haarscherp commentaar…
De voorman van MKB-Nederland, Jacco Vonhof, was absoluut niet tevreden. De website www.deondernemer.nl tekende zijn haarscherpe commentaar op: “Ons uitgangspunt was: zo veel mogelijk open. De afgelopen week is er veel gebeurd in Nederland, waardoor de maatschappelijke druk duidelijk gevoeld is. Dat heeft geleid tot bepaalde versoepelingen en daar zijn we blij mee. Maar het andere gevoel is dat we ooit deze crisis ingingen met de gedachte dat we het samen gingen doen, samen de pijn zouden dragen en er ook samen weer uit zouden komen. Dan begrijp ik niet dat de horeca, de cultuur en de evenementensector nul op het rekest krijgen.”
Als het MKB-Nederland een voetbalclub was met Vonhof als trainer, dan zou ik stante pede fan worden. Ik heb begrip voor de voorzichtigheid van onze regering, maar één ding zit me al bijna twee jaar dwars: waarom niet wat meer vertrouwen in de vele instituties, de bedrijven, de ondernemers? Ik proef nogal eens argwaan bij onze ‘Haagse’ bestuurders, die – ik wil het voorzichtig stellen – bang lijken te zijn voor de buitenwereld.

Logische oplossingen…
Even to the point. Als ik om me heen kijk zie ik in de door Vonhof genoemde sectoren (horeca, cultuur, evenementen) zoveel mensen met logische oplossingen, die echter vaak genegeerd worden. En ik begrijp dat niet. Theaters, bioscopen, concertzalen, restaurants – het kan allemaal volledig veilig verlopen maar ze moeten toch dicht (blijven). Terwijl er bij de zogenaamde ‘essentiële winkels’, waar het vaak extreem druk is, niet eens gecontroleerd wordt op de verplichte mondkapjes. Het is de wereld op zijn kop.

Tennisdrama in Australië…
Een ander onderwerp dat om de aandacht schreeuwde, was het conflict in de tennissport. Het was dagenlang wereldnieuws. ’s Werelds beste tennisser Novak Djokovic werd het land uitgezet omdat zijn papieren niet in orde waren. Daardoor was hij niet bij machte om eventueel een elfde titel op de Australian Open te winnen. Jammer voor hem, zijn teams en de fans. Maar de sport is bijna altijd groter dan het individu.
‘Djoko’ heeft trouwens een bijzondere band met Nederland. In 2006 won hij als 18-jarige zijn eerste ATP-toernooi in Amersfoort. Ik had het genoegen om daar met Marcella Mesker commentaar te mogen geven. Wie de finale deed weet ik niet meer maar waarschijnlijk was dat Marcella, de ‘grande dame’ van het vaderlandse tennis. De familie Djokovic kwam nogmaals in actie in de Keistad: in 2008 kocht men voor 2,5 miljoen dollar (bron: AD) het klassieke Nederlandse toernooi, dat ooit bekend stond als het Melkhuisje. Dus wie weet, misschien komt Novak Djokovic nog weleens langs in ons land. Maar dan wel ná de pandemie, neem ik aan…

Hand in hand…
Ik hoop dat het nu nog splinternieuwe kabinet een beleid gaat voeren, dat wij, de burgers van het land, ook kunnen volgen. Hand in hand, lijkt me een mooi motto voor de nabije toekomst! Dat het land weer helemaal open gaat en de sectoren die nu nog niet open mogen eindelijk van die hatelijke nul punten afkomen. De zogenoemde ‘love game’ bij tennis. Want zo kent deze wedstrijd geen winnaars.

  • Deze column werd gepubliceerd op 11-9-2022. Hij kwam tot stand dankzij de steun van Accon avm, een van de grootste acccountantsbedrijven van Nederland. De schrijver is in zijn TED Talk’s geheel onafhankelijk.
    Alle columns zijn op meerdere platforms te lezen, o.a. op de website van Accon avm – dat ruim 7.500 vaste volgers heeft -, Linkedin, Facebook, Twitter, Instagram en tedvandermeer.nl.

Reageren: ted@epte.nl

Wil je meer lezen?

Bekijk deze publicaties