februari 7, 2022

Door: Ted van der Meer

Al wekenlang zingt het woord bubbel door mijn hoofd. Ik heb het me niet gerealiseerd, maar steeds meer mensen schijnen daar last van te hebben. Volgens een hoge piet in de psychiatrie heeft de bubbel een serieuze plek gekregen in onze maatschappij. “Veel mensen kunnen niet meer gaan en staan waar ze willen. Ze voelen zich opgesloten.”
Hoewel ik het voor mezelf niet herken, kan ik het me wel voorstellen. De coronacrisis heeft ons land enorm opgeschud. Werknemers gingen thuis werken. Een goede vriend behoorde in het vroegste stadium tot die categorie. Hij vond dat best prettig, ook al omdat hij in een nogal lawaaierige kantoortuin zat. Hij had de rust en concentratie, die hij nodig had om efficiënt te kunnen werken.
Dat veranderde toen de scholen dicht gingen en de kinderen online huiswerk kregen voorgeschoteld. In zijn gezin werkte dat prima. Dat gold niet voor iedereen. Voor laaggeletterden en arme mensen was het vaak een ramp. Niet kunnen omgaan met online, geen laptops en dergelijke. Hoe dan ook, de ‘familiebubbel’ was een feit.

Woningcrisis
Niet veel later werd het gebrek aan woningen een belangrijk topic. We wisten natuurlijk allang dat er te weinig huizen waren, maar ditmaal gingen de media helemaal los. Jaarlijks moesten er tegen de 100.000 huizen bij komen, werd ons ingehamerd. Via de bouwbedrijven natuurlijk. En toen kwam ook de term ‘woonbubbel’ bovendrijven. Ik weet niet of het georkestreerd was door de sector, maar het was een knap staaltje public relations.

Olympische Spelen
Een glashelder voorbeeld van de bubbel betreft de voorbereidingen op de Olympische Winterspelen en daarna de Spelen zelf. Om geen corona te krijgen isoleerden de sporters zich al in Nederland. Ze kwamen allemaal zonder problemen China binnen. De maatregelen werden goed nagevolgd. Het werkt. Als ik dit schrijf is er nog geen enkele Oranjesporter op corona betrapt. Hopelijk blijft dat zo.
Wie teruggaat in de tijd weet dat de bubbel vooral een ‘zeepbel’ is die zomaar uiteen kan spatten. Op onverwachte momenten, meestal wanneer de aandelen torenhoog stonden, kon er plotsklaps een figuurlijke speld in de bubbel geprikt worden en de aandelen daalden razendsnel. Als je dat als aandeelhouder overkomt, heb ik maar één advies: houd het hoofd koel.

Prijzen schieten omhoog
Ik heb nog niets gehoord van de ‘inflatiebubbel’, maar dat komt misschien nog wel. Inflatie is immers het woord van de dag. Al enige tijd schieten de prijzen omhoog. Hoe dat komt? Enigszins willekeurig: de hogere Chinese tarieven, de gas- en olieprijzen (het dure tanken) en het conflict Rusland-Oekraïne.
Schaarste stuwt de prijzen omhoog. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, stelde in het tv-programma Buitenhof dat “de inflatie in de eurozone boven de vier procent zal blijven”. Hij gaat ervan uit, dat de hogere inflatie zal voortduren tot de zomer van 2023. Die bubbel is dus helaas voorlopig nog niet uit gebubbeld…

  • Deze column werd gepubliceerd op 8-2-2022. Hij kwam tot stand dankzij de steun van Accon avm, een van de grootste acccountantsbedrijven van Nederland. De schrijver is in zijn TED Talk’s geheel onafhankelijk.
    Alle columns zijn op meerdere platforms te lezen, o.a. op de website van Accon avm – dat ruim 7.500 vaste volgers heeft -, Linkedin, Facebook, Twitter, Instagram en tedvandermeer.nl.

Reageren: ted@epte.nl


Wil je meer lezen?

Bekijk deze publicaties