februari 1, 2022

Gouden tijden

  • Gepubliceerd op 1 februari 2022

Door: Ted van der Meer

De komende weken staan in het teken van de Olympische Spelen in het Chinese Beijing. Nederland is met 42 wintersporters actief. De meeste medailles zullen ongetwijfeld gewonnen worden via de shorttrackers en de langebaanschaatsers. De grootste ster bij shorttrack is Suzanne Schulting. Zij kan – als alles ideaal verloopt – met vier gouden medailles terugkeren. Bij de langebaan geldt datzelfde voor Irene Schouten. Beide vrouwen hebben de afgelopen tijd zo ongeveer alles gewonnen wat er te winnen viel.

Achter de schaatssport schuilt een hele wereld. Het is allemaal begonnen bij de schaatsbond KNSB, opgericht op 17 september 1882. Deze 140 jaar oude organisatie heeft zich ontwikkeld van een groepje mensen dat schaatsen wel leuk vond, tot een uiterst professionele bond, die het georganiseerde schaatsen zo groot heeft gemaakt dat niemand – ook de overheid – eromheen kan.

Schaatsen is niet voor de elite, integendeel zelfs. Het is een sport voor iedereen. Jonge kinderen kunnen, zeker in Friesland, soms eerder schaatsen dan lopen. Dan heb je de jongeren, de volwassenen en de ouderen die vaak op hoge leeftijd actief zijn. Dan volgen de wedstrijdrijders en daarna de elite. Een Nederlandse schaatstopper behoort direct tot de besten van de wereld – zo uniek is ons land.

Sven Kramer
Het nationale boegbeeld is Sven Kramer, de meest succesvolle en tevens de rijkste schaatsenrijder. Een deel van zijn successen: 4 keer goud op de Olympische Spelen, 9 keer wereldkampioen allround, 13 wereldtitels op de individuele nummers 5000 en 10.000 meter. Ga er maar aan staan! En dan wist hij zich ook nog eens verrassend te kwalificeren voor de huidige Spelen. Net als Ireen Wüst trouwens, bij de vrouwen hèt icoon van de sport.

Terug naar de schaatsbond die met deze slogan duidelijk stelt waar men voor staat: “De KNSB is de bond voor iedere liefhebber van langebaan, shorttrack, marathon, kunstrijden, inlineskaten, schoonrijden en toerschaatsen.” En niet vergeten: de Tocht der Tochten, ofwel de Elfstedentocht, voor het laatste verreden in 1997.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

De prestaties komen niet zomaar uit de lucht vallen. Behalve de inzet van de schaatsbond zijn er, voor de allergrootsten, de profploegen. Zonder de aanwezigheid van teams als Jumbo-Visma, Reggeborgh, IKO, Zaanlander en Worldstream zou de situatie er niet zo rooskleurig uitzien. In de huidige situatie kunnen tientallen sporters financieel zorgenvrij het hele jaar trainen. Daarvoor heb je heel wat specialisten nodig. De coaches zijn het meest bekend, maar wat te denken van masseurs en fysiotherapeuten, artsen en psychologen, communicatiemensen? En last but not least: de directeuren dan wel managers van de ploegen, die dankzij de sponsors hun werk kunnen doen.

Grootste sponsor
Jumbo-Visma is de bekendste naam. Een paar jaar geleden werd bekend dat de wieler- en schaatsploeg een budget had van meer dan 20 miljoen euro. Het motto van Jumbo was: “Als familiebedrijf hechten we veel waarde aan de wereld om ons heen. Zo vinden we gezond leven belangrijk. Daarbij spelen gezond eten en (meer) bewegen een rol. Door schaats- en wielerploeg T Team Jumbo-Visma te sponsoren, willen we onze klanten inspireren om gezond te leven. Samen dragen we onze expertise op het gebied van gezondere voeding actief uit, ondersteunen we (jong) talent en sporen we onze klanten aan om meer te bewegen.”
De ploeg telt grote talenten als Sven Kramer, Patrick Roest, Thomas Krol, Kai Verbij, Antoinette de Jong en Carlijn Achtereekte.

Team Reggeborch is minder bekend, maar wel interessant, zeker qua achtergrond. De dochters van wijlen de bouwicoon Dik Wessels (Gérita en Inge) bemoeien zich niet met de organisatie van de ploeg, maar ze zorgen wel voor een ruim budget. Dat is al sinds 2018 het geval. Men gaat in ieder geval door tot de Olympische Spelen van 2026 in Milaan.

Het zijn bijzondere bedrijven die net als gewone ondernemers willen scoren: alles op alles zetten, winst maken, de mensen (het tv-publiek) blij maken en soms laten meehuilen. Alles wordt en is er aan gedaan om individueel, als team en als natie, goeie prestaties neer te zetten. Het zijn gouden tijden voor sport- en schaatsminnend Nederland!

  • Deze column werd gepubliceerd op 21-2-2022. Hij kwam tot stand dankzij de steun van Accon avm, een van de grootste acccountantsbedrijven van Nederland. De schrijver is in zijn TED Talk’s geheel onafhankelijk.
    Alle columns zijn op meerdere platforms te lezen, o.a. op de website van Accon avm – dat ruim 7.500 vaste volgers heeft -, Linkedin, Facebook, Twitter, Instagram en tedvandermeer.nl.

Reageren: ted@epte.nl

Wil je meer lezen?

Bekijk deze publicaties