Facebookbericht n.a.v. column Frits Abrahams (NRC Handelsblad)

Door: Ted van der Meer

In NRC Handelsblad schreef achterpaginacolumnist Frits Abrahams (onder de tennisliefhebbers ook bekend als schrijver van het spannende jongensboek ‘Ontvoering op Wimbledon’) gisteren onder de kop ‘Wat komt er na een lockdown?’ in de slotalinea’s het volgende:


Stel, het loopt tegen augustus en het jongere, fitte deel van Nederland vindt het welletjes geweest met die lockdown, ook al waart het coronavirus nog steeds rond – verzwakt, maar niet verslagen. Zal Jong Nederland dan niet tegen Oud Nederland zeggen: „Sorry, wij moeten verder, het heeft lang genoeg geduurd, we zullen goed voor jullie zorgen als je ziek wordt, maar wij willen nu weer een vrij en goed leven”?
„Maar wat moeten wij dan?” zal Oud Nederland vragen. Waarop Jong Nederland zegt: „Jullie blijven zoveel mogelijk lekker thuis, want jullie zijn kwetsbaar, wij niet, en als je buiten komt blijf je op anderhalve meter afstand.” „Is dat een verbod”, vraagt Oud Nederland. „Nee”, antwoordt Jong Nederland, „je mag dat vrijwillig doen, het is je eigen leven en je eigen verantwoordelijkheid.”
Als die Oude Nederlander dan doodgaat aan het virus, heeft hij het helemaal aan zichzelf te wijten. Dat Nederland lijkt me geen leuk Nederland.

Een intrigerende column met een mogelijk (ramp)scenario. Op enig moment zal het kabinet een knoop moeten doorhakken. We moeten ooit toch weer aan het werk. Een jaar het land op slot kan verschrikkelijke sociale gevolgen met zich meebrengen. Een duivels dilemma.