Door: Ted van der Meer

Was u afgelopen zondag ook bezig met die ene datum… 25 juni 1988? Grapje hoor, ik kom er op terug. Natuurlijk ging het uitsluitend over Max Verstappen, die op 12 december 2021 legendarisch werd. Het was de dag waarop hij als eerste Nederlander ooit wereldkampioen werd in de Formule 1.

Het was een dag die me altijd zal bijblijven. Een dag waarop we massaal niet van die gulle lach afkwamen. En ontroerend: de omhelzing van vader Jos en zoon Max, om nooit te vergeten. De overwinning kwam als een verrassing (na de aanvankelijke voorsprong van Lewis Hamilton) en hij kwam tevens als geroepen. Dit is wat we nodig hadden. Max was ineens van ons allemaal, ook als we niet zo dol zijn op auto’s die met zo’n 300 km per uur over het asfalt scheuren.

Het ging om de magie van de wedstrijd. Het leek een romantische film. Dat eindspel, dat kón toch helemaal niet? Ongeloofwaardig! Maar het gebeurde wel degelijk. Wat een apotheose! En wat een medeleven met Max’ vader Jos, die in de slotminuten een hartaanval nabij was. Dat dachten we met z’n allen, toch? Het viel gelukkig reuze mee.

En dan even terug naar de eerste zin, met die bijzondere cijfers 25-6-1988. Wat gebeurde daar ook alweer? In dat jaar werd ‘ons’ Oranje-voetbalelftal Europees kampioen. De grootste prestatie ooit na verloren WK-finales. Het Olympisch Stadion in München was een paar uur van ons. Rusland (toen nog Sovjet-Unie) was niet opgewassen tegen de aanvalskracht van Oranje. Met twee doelpunten, van Ruud Gullit en Marco van Basten (de mooiste Oranje-goal ooit), schreven bondscoach Rinus Michels en zijn mannen geschiedenis.

En ook toen, analoog aan Verstappen, stond Nederland volledig op zijn kop.

Wat we waarschijnlijk niet gaan meemaken met Max is een soortgelijk feest als dat van 1988. Velen herinneren zich de gekte in Amsterdam. Een urenlange tv-liveshow, met Kees Jansma als perfecte presentator. Er werd geschreeuwd, gezongen en gejuicht. Er werd gelachen en gehost. Ook op woonboten, wat best gevaarlijk was. Maar het liep goed af. Vanaf die boten doken heel wat fans in het grachtenwater om maar zo dichtbij mogelijk bij de ‘helden’ te komen. Het was een knettergek feest met honderdduizenden fans in de hoofdstad, maar het was er wel één met respect. Zelfs ik ging uit mijn dak en dat zegt wel iets…

Het gaat nog steeds dagelijks over Max – en terecht. Maar er is ook alweer een nieuwe realiteit. We gaan een moeilijke tijd tegemoet, met o.a. een verlengde lockdown. Er komt gelukkig na de langste formatie ooit een nieuw kabinet. Ik wens Mark Rutte en zijn ministers en staatssecretarissen veel succes. Ze worden geconfronteerd met een aantal crises, die daadkrachtig moeten worden aangepakt.

Goed nieuws voor het bedrijfsleven is dat er opnieuw veel financiële steun komt voor al die harde werkers die opnieuw wekenlang niet kunnen doen waar ze goed in zijn. De situatie heeft wel wat weg van Groundhog Day, die geweldige film uit 1993 waarin Bill Murray elke dag herbeleeft. Gaat dat ook voor ons op? Ik ga daar niet vanuit. Er is zoveel meer informatie en kennis dan voorheen. Dat gaat ongetwijfeld ook tot meer oplossingen leiden.

Ik ben een positief mens, ik geloof heilig dat het allemaal beter wordt. We naderen Kerstmis en Oud & Nieuw. Dat gaan we natuurlijk weer gewoon vieren. Misschien wat bescheidener dan voorheen, maar maximaal genieten!

* Deze column werd gepubliceerd op 15-12-2021. Hij kwam tot stand dankzij de steun van Accon avm, een van de grootste acccountantsbedrijven van Nederland. De schrijver is in zijn TED Talk’s geheel onafhankelijk.
Alle columns zijn op meerdere platforms te lezen, o.a. op de website van Accon avm – dat ruim 7.500 vaste volgers heeft -, Facebook, Twitter, Instagram en tedvandermeer.nl.

Reageren: ted@epte.nl

Wil je meer lezen?

Bekijk deze publicaties