december 21, 2021

Door: Ted van der Meer

En we zitten er weer in: de ‘harde’ lockdown. We wisten al een paar dagen dat dit zou gaan gebeuren. De bevestiging kregen we tijdens de persconferentie zaterdagavond. Vanuit mijn werkveld, journalistiek en communicatie, vind ik die ‘lekken’ wel verstandig. Op deze manier wordt de bevolking niet keihard geconfronteerd met de situatie.

De mededeling hield in dat de lockdown voorlopig niet zo lang gaat duren. Tot en met 14 januari, was de boodschap vanuit het kabinet. Maar is dat wel reëel? Als we teruggaan in de tijd, kan het zomaar gebeuren dat het land opnieuw maandenlang op slot gaat. Of gaan de miljoenen boosterprikken die gezet gaan worden meehelpen om het onheil voor te zijn? Alle beetjes helpen, mijn vrouw en ik hebben die prik dinsdag gekregen.

Veel treurnis ook in onze stad. Groot en vervelend nieuws was de situatie rond het Glazen Huis, waarin Amersfoort de gasten ontving vanuit mediastad Hilversum. Even de herinnering ophalen. Jarenlang werd het Huis in steeds verschillende gemeenten neergezet voor de inzamelingsactie Serious Request. Er werden vooral dankzij de inspanningen van de 3FM-dj’s miljoenen opgehaald voor de goede doelen.

In de jaren 2018-2020 was het stilletjes; er werd nergens meer een Glazen Huis opgezet. Daar moest verandering in komen. Dit jaar had Amersfoort, bijnaam Keistad, zich sterk gemaakt om het Huis binnen te halen. Dat lukte, met de bedoeling om er een feestje van te maken, onder meer om per uur duizend volledig gecontroleerde gasten toegang te geven tot vlakbij de dj’s. Helaas, het duurde maar even. Om precies te zijn: vijf hele uren. Het sprookje voor de stad viel in duigen, de teleurstelling was immens. Maar gelukkig ging het Huis wel gewoon door als uitzendbasis.

Het bericht van de harde lockdown werd natuurlijk vooral door een groot deel van het bedrijfsleven met treurnis ontvangen. Ik begrijp dat goed. Je zult je maar dag en soms nacht uit de naad werken om je winkel of je horecabedrijf pico bello (dus veilig voor de bezoekers) voor elkaar te hebben en dan ineens BOEM, het is weer voor een hele poos voorbij. Om gek van te worden.

Ik heb enorm te doen met de ondernemers die – begrijpelijk! – zwaar gefrustreerd raken van de situatie. “Houdt het dan nooit op?” hoor ik ze somberen. Ik sta daar positiever in en dat heb ik niet van mezelf. Ik durf nu wel te stellen: het gaat voorbij, echt! Er komen betere tijden. Alleen duurt het nog wel even.

Ik citeer met veel plezier een NRC Handelsblad-columniste die ik erg hoog heb zitten: Rosanne Hertzberger. Haar column begon met deze kop: “Straks is Covid echt een griepje, dus houd vol” En verderop: ”In deze moedeloze tijd wil ik mijn ogen laten rusten op de lichtpuntjes. (…) Er komt een ‘coronapil’ aan die tegen ernstige ziekte beschermt.”

En ze eindigt met twee eenvoudige maar o zo belangrijke woorden: HOUD MOED. Beter kunnen we het niet samenvatten.

En de geplaagde Amersfoortse burgervader, Lucas Bolsius, wens ik veel sterkte toe. Ik gun hem een mooie nieuwe uitdaging voor de stad.

* Deze column werd gepubliceerd op 21-12-2021. Hij kwam tot stand dankzij de steun van Accon avm, een van de grootste acccountantsbedrijven van Nederland. De schrijver is in zijn TED Talk’s geheel onafhankelijk.
Alle columns zijn op meerdere platforms te lezen, o.a. op de website van Accon avm – dat ruim 7.500 vaste volgers heeft -, Facebook, Twitter, Instagram en tedvandermeer.nl.

Reageren: ted@epte.nl

Wil je meer lezen?

Bekijk deze publicaties