Door: Ted van der Meer

Op de rand van het nieuwe jaar wil ik het hebben over ons bedrijfsleven. Maar eerst aandacht voor het droevige nieuws dat Desmond Tutu op Tweede Kerstdag op 90-jarige leeftijd is overleden. Ik heb als radiopresentator in een programma over religie en levensbeschouwing het voorrecht gehad om meerdere keren telefonisch met bisschop Tutu te mogen spreken.

Het ging altijd over de situatie in Zuid-Afrika. Ik was onder de indruk van zijn mildheid èn doortastendheid. En niet te vergeten: zijn heerlijke humor, zijn pretogen – alles bij elkaar een belangrijk wapen in onderhandelingen. Ondanks de ellende waar hij dagelijks mee te maken had als priester, later als bisschop en aartsbisschop, bleef hij een positief mens.

Tutu was de voorman van de anti-apartheidsbeweging in het gespleten Afrikaanse land. Na de terugkeer van Nelson Mandela uit de gevangenis hebben beide mannen alles op alles gezet om op een vredige manier zwart en wit te verenigen. Ze hadden een bijzonder motto: “Wees aardig voor blanken, ze hebben je nodig om hun menselijkheid te herontdekken”. Tutu zal in onze herinnering blijven voortleven als de verbinder pur sang. Hij kreeg daarvoor de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inzet voor gelijkheid.

De stap van Desmond Tutu naar Jacco Vonhof is groot, maar er is een overeenkomst. Ook de voorman van MKB-Nederland is in mijn ogen een belangrijk verbinder. En zo komen we terecht bij ons bedrijfsleven, bij onze hardwerkende ondernemers. Een vogeltje fluisterde mij in dat Vonhof gevraagd is voor het ministerschap, maar dat hij daar niet voor voelde. “Zolang men mij wil bij MKB-Nederland blijf ik daar zitten, zeker in deze moeilijke tijden”, zou hij gezegd hebben.

En de tijden zijn zwaar. Loodzwaar. Veel bedrijven, aangesloten bij het MKB, hebben na 2020 opnieuw een deels treurig 2021 meegemaakt. De recente lockdown is de zoveelste klap voor veel ondernemingen. De wanhoop stapelt zich op. Ik begrijp dat goed; ik zie het ook om me heen. “Houdt het dan nooit op?” krijgt Vonhof dagelijks te horen.

Wat kan het MKB doen voor de ondernemers? Vonhof in De Telegraaf: “Natuurlijk krijg ik de vraag: welke impact heeft het nou allemaal? Dat we financiële compensatie regelen en daardoor een minimale zekerheid inbouwen helpt al iets. Maar uiteindelijk gaat het niet alleen om geld, maar ook om toekomstperspectief.”

En daarmee slaat Vonhof de spijker op de kop. Ons bedrijfsleven (en ik blijf herhalen: we zijn wereldtop) heeft recht op een situatie die voor meer duidelijkheid zorgt zonder onverwachte lockdowns en dergelijke. Als dat lukt, zal het werkplezier aanzienlijk toenemen. En tenslotte: er zal een betere compensatieregeling moeten komen voor sectoren die buiten hun schuld in de problemen komen.

Ik wens iedereen een succesvol 2022 met vooral meer duidelijkheid!

* Deze column werd gepubliceerd op 30-12-2021. Hij kwam tot stand dankzij de steun van Accon avm, een van de grootste acccountantsbedrijven van Nederland. De schrijver is in zijn TED Talk’s geheel onafhankelijk.
Alle columns zijn op meerdere platforms te lezen, o.a. op de website van Accon avm – dat ruim 7.500 vaste volgers heeft -, Facebook, Twitter, Instagram en tedvandermeer.nl.

Reageren: ted@epte.nl

Wil je meer lezen?

Bekijk deze publicaties